Будь ласка, залиште свій Телефон
і наш менеджер з Вами зв'яжеться

×
+380 67 274 97 36
+380 67 544 27 47
+380 512 76 85 65

"Рекомендації щодо вирощування озимого ріпаку"

       еред багатьох факторів, що характеризують рівень врожайного потенціалу озимого ріпаку, особливе значення займають погодні умови в осінньо-зимовий період. Зимовий стрес негативно впливає  на кількість рослин на одиницю площі посіву, пригнічується ріст і розвиток тих рослин, що вижили. Сорти з високою енергією гілкування можуть частково або повністю компенсувати втрати від несприятливих умов зимівлі. Однак стійкість ріпаку до низьких температур, випрівання, хвороб і поліпшена їх перезимівля в цілому залежить не лише від генетичного потенціалу сорту.


"Загартовування"

Рослини ріпаку вегетують восени навіть за нічних заморозків. Для осінньої вегетації достатня сума плюсових (понад +5С) температур має становити 750-800 С. Ріст і розвиток ріпаку озимого восени має значний вплив на зимостійкість рослин і перезимівлю посівів.

Загартування  ріпаку проходить два етапи. Перший проходить восени протягом 14-20 днів за температури від +5 до +7 С й зупиняється при мінусових температур. За цей час у листках акумулюються високоенергетичні речовини з розчинними цукрами. Потім вони відтікають до кореневої шийки й точки росту. Другий етап триває всього 5-7 днів при температурі -5...-7 С. У наслідку відтікання вільної води з клітин у рослинах піднімається відсоток стійкісті до низьких температур. Найуразливішою до низьких температур є коренева шийка рослини.


"Аспекти зимівлі"

Доволі часто фермери забувають, що приблизно 70% урожайності озимого ріпаку залежить від його розвитку до настання зимового спокою. Сходи ріпаку озимого на пізніх термінах сівби, що мають 3-4 листки, не проходять загартування й пропадають за температури -6...-8 С. За доброго загартування ріпак витримує зниження температури на рівні кореневої шийки до -12...-14 С, а за наявності снігового покриву в 5-6 см до -23...-25 С і навіть до -30 С.

Стійкість ріпаку до морозів залежить від вологості ґрунту. Якщо грунт занадто зволожений, то навіть за температури -6..-8 С він може вимерзнути. Якщо грунт сухий, то ріпак витримує низьку температуру в межах -18...-20 С протягом кількох днів. Ріпак негативно реагує на несподівані коливання температури восени, коли рослини ще не встигли загартуватися, або навесні, після регенерації вегетаційного періоду рослин, через що масово вимерзає.


"Чинник насіння"

Високі врожаї ріпаку можна здобути лише за вчасної та якісної сівби, оптимальних норм висіву обробленого протруйниками насіння з дотриманням належної глибини загортання. Правильне планування сівби - вибір сорту насіння: потрібно враховувати генетичний потенціал, інтенсивність початкового росту, зимостійкість, біологічні особливості й адаптивність до різних умов вирощування.

Не можна ігнорувати засоби проти хвороб і шкідників на початкових фазах росту. Насіння потрібно обов’язково обробити протруйниками фунгіцидної й інсектицидної дії, вони можуть стимулювати кореневу систему, завдяки чому рослини активніше розвиваються, сходи більш рівномірні та краще витримують посуху.


"Коригування термінів сівби"
Терміни сівби ріпаку озимого слід вибрати з таким розрахунком, щоб до початку зими рослини сформували 6-8 розеткових листків, висота точки росту рослин була не вище як 1,0-1,5 см над поверхнею ґрунту, коренева система проникала  в грунт на глибину 50-100 см і більше, а діаметр кореневої шийки 8-12 мм. Такий оптимальний розвиток рослини ріпаку озимого досягають здебільшого за 105-110 днів від дати його сівби. На практиці  в різних грунтово кліматичних зонах України ріпак озимий висівають за 20-25 днів до оптимальних термінів сівби пшениці озимої. Оптимальні терміни сівби ріпаку озимого:
в північних областях - 15-25 серпня;
в західних - 15-30 серпня;
центральних - 20-30 серпня;
східних - 25 серпня - 5 вересня;
південних - 10-20 вересня.
      Рекомендовані терміни сівби слід коригувати, зважаючи на погодні умови та наявність вологи в ґрунті. Якщо в серпні прогнозується посуха, сівбу варто провести раніше. Це небезпечний захід, адже в разі сприятливих умов для росту й розвитку у вересні-жовтні є небезпека переростання рослин і зниження їх зимостійкості. Тому господарства, які зважилися на цей крок, обов'язково мають планувати внесення регуляторів росту в осінній період.
  • Apr 14, 2016
Image
Image
Image